behandeling chronische pijn

9 mei 2013

behandeling chronische pijn

behandeling chronische pijn

Iedereen weet wel wat pijn is. Pijn wordt gedefinieerd als een niet prettige sensorische of emotionele ervaring door mogelijke of daadwerkelijke weefselschade. Ergens in het lichaam is letsel ontstaan of dreigt letsel te ontstaan. Het is echter ook mogelijk dat je pijn hebt zonder concrete aanwijsbare lichamelijke oorzaak.

In dit artikel lees je over pijn in het algemeen en chronische pijn in het bijzonder. Hoe behandel je chronische pijn?

Hoe voelen we pijn? Wat is acute pijn?

De meest voorkomende pijn is acute pijn of kortdurende pijn. Met acute pijn laat ons lichaam ons weten dat er iets mis is of dat er iets mis dreigt te gaan en dat daar iets aan gedaan moet worden. Ons lichaam voelt die acute pijn doordat onze zenuwuiteinden die zich overal in ons lichaam bevinden geprikkeld of zelfs beschadigd worden. Die zenuwuiteinden zenden dan een signaal naar onze hersenen en die registreren dat als pijn. Acute pijn of kortdurende pijn wordt meestal als ‘scherp’ of ‘schrijnend omschreven. Dit is over het algemeen goed te bestrijden met een paracetamol of een aspirine.

Chronische pijn

Bij chronische pijn ligt dat allemaal net even ietsje anders. Chronische pijn is een vorm van pijn die constant aanwezig is of steeds terugkomt en langer dan een half jaar duurt. Chronische pijn is niet met medicatie of een operatie te verlichten. De meest voorkomende vormen van chronische pijn zijn rugpijn, beenpijn, zenuwpijn en het complex regionaal pijnsyndroom. Maar liefst één op de vijf Nederlands leidt aan chronische pijn.

Hoe voel je chronische pijn?

Chronische pijn wordt niet door iedereen op dezelfde manier gevoeld en daarnaast is de hevigheid van de pijn bij iedereen verschillend. De meeste mensen voelen echter een soort constante achtergrondpijn met een vaak brandend en strak of gekneusd gevoel met tussendoor hevigere pijnscheuten, een stekende pijn of een soort ‘elektrische’ pijn.

Hoe ontstaat chronische pijn?

Chronische pijn kan ontstaan zonder dat er een duidelijk verband is met het ontstaan van het letsel of doordat het zich openbaart in de vorm van ziekte. Het is zelfs mogelijk dat die chronische pijn zich pas weken, maanden of soms zelfs jaren later openbaart. Soms is chronische pijn te voelen in een lichaamsdeel dat kan beginnen of erger worden door bijvoorbeeld een aanraking of een prikkel die onder normale omstandigheden geen pijn veroorzaakt, zoals warmte of koude. Chronische pijn kan ook erger worden als je de getroffen plek meerdere keren aanraakt of prikkelt en kan zelfs blijven bestaan als die aanraking of prikkeling weg is.

De gevolgen van chronische pijn

Chronische pijn kan zelfs de kwaliteit van ons leven aantasten en leiden tot slaapstoornissen, angst, desinteresse en zelfs depressie. Dit kan uiteindelijk zelfs leiden tot volledige of gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid.

Behandeling Chronische pijn

In Nederland zijn zo’n 2 miljoen mensen met chronische pijn. Pijn die moeilijk te behandelen is. Pijnstillers bestellen voor acute pijn kan echter eenvoudig via onze online apotheek. Een arts schrijft de juiste pijnstiller voor.

Nog geen reacties, bent u de eerste?

Leave a comment