Relpax bij migraine

30 december 2012

Relpax bij migraine

Relpax bij migraine

Migraine is een fenomeen waar de medische wetenschap eigenlijk nog steeds niet over uit is. Door de jaren heen zijn er verschillende visies en hypotheses op migraine geformuleerd, maar geen enkele heeft een precieze en nauwkeurige oorzaak kunnen vaststellen. Wel is bekend dat er tijdens een aanval van migraine verschillende processen in de hersenen waarneembaar zijn.


Hierbij moet vooral worden gedacht aan een kortdurende vernauwing van de bloedvaten waarna een sterke verwijdering van deze bloedvaten zich inzet. Een aanval duurt tussen de 4 en 72 uur en komt statistisch vaker bij vrouwen dan bij mannen voor.

Echter, de symptomen zijn voor iedereen die aan aanvallen van migraine lijdt bekend:

  • een sterk en onophoudelijk gebonk in het hoofd (meestal aan één kant),
  • een scherpe overgevoeligheid voor licht en geluid en misselijkheid.
  • Vaak meldt een dergelijke aanval zich voortijds aan in de vorm van opkomende pijnen, duizeligheid en het zien van sterretjes.

Als u aan migraine lijdt dan weet u dat de terugkerende episodes pijnlijk zijn, soms zelfs zo hardnekkig en frequent dat het sociale functioneren kan worden belemmerd.

Het middel Relpax, waarin de werkzame stof eletriptan is verwerkt, zou een goede steun in de rug kunnen bieden bij het bestrijden van de symptomen behorend bij migraine.

Wat is Relpax?

Relpax is een geneesmiddel dat u op recept kunt verkrijgen. Het werkzame bestanddeel, eletriptan, behoort tot een groep die wordt gebruikt als antimigrainemiddelen.

Relpax wordt meestal voorgeschreven als andere migraine medicijnen, zoals gewone pijnstillers of bètablokkers, niet of onvoldoende helpen. De werkzaamheid van dit middel ligt vooral in het feit dat het de bloedvaten in de hersenen vernauwt nadat ze zeer verwijd zijn geraakt door de migraineaanval.

Zoals altijd bij geneesmiddelen kunnen er bijwerkingen optreden (maag-darmklachten, duizeligheid of pijn in de borststreek), maar meestal zijn deze bijwerkingen van korte duur. Alleen bij zwangerschap of bij hartaandoeningen wordt dit middel echter afgeraden te gebruiken. En als de bijwerkingen als te heftig worden ervaren is het altijd raadzaam medisch advies in te winnen. Lees voor het gebruik altijd de bijsluiter.

De effecten van Relpax

Buiten het feit dat Relpax de druk op het hoofd doet verminderen, werkt het ook pijnstillend. In combinatie met deze pijnstillende functie zal Relpax u helpen de aanvallen van migraine te verlichten:

  • zowel de duur van de aanval
  • als de intensiteit ervan wordt bestreden.

Relpax werkt daarom niet preventief, maar alleen als de aanval zich al heeft ingezet. Na inname begint dit middel al na een half uur te werken en kan het tot wel 24 uur verlichting geven. Ongeveer anderhalf uur na inname werkt Relpax optimaal. Relpax kan u helpen de baas te worden over uw migraineaanvallen in plaats van andersom: de episodes van pijn worden korter en minder intens terwijl u weer eerder op de been zal zijn.

Relpax is voor velen daarom een uitkomst en zal een positieve invloed hebben op diegenen die frequent lijden onder aanvallen van migraine.

Nog geen reacties, bent u de eerste?

Leave a comment