Utrogestan bij overgangsklachten

17 november 2012

utrogestan bij overgangsklachten

utrogestan bij overgangsklachten

Vrouwen dragen gedurende hun vruchtbare jaren vele eitjes met zich mee waarvan er elke maand één (of soms zelfs twee of drie) vrijkomen voor bevruchting. Niets bijzonders aan. Of, als je er over na denkt, eigenlijk toch heel bijzonder hoe de natuur werkt. In de pubertijd beginnen vrouwen met de aanmaak van oestrogeen en progesteron in de eierstokken. Oestrogeen zorgt voor het rijpen van de eitjes in de eileiders en als een eitje niet wordt bevrucht stoot het lichaam het eitje tijdens de menstruatie af.


Een hele tijd na de pubertijd, nadat je jaren vruchtbaar bent geweest, houdt deze vruchtbare periode op en begint de menopauze. Ofwel de overgang. De aanmaak van progesteron en oestrogeen nemen zoveel af dat de menstruatie stopt. Dit proces heeft veel invloed heeft op je hormonen en meestal heeft je lichaam het lichamelijk en geestelijk zwaar te verduren.

De verschillende fasen van de overgang.

De overgang vindt plaats in drie fasen: de pre-menopauze, de menopauze en de post-menopauze.

 1. In de eerste fase beginnen de hormonen steeds meer te schommelen met als gevolg dat je eitjes lastig rijpen. Hierdoor kan de menstruatie onregelmatig worden en steeds heftiger, korter en pijnlijker.
 2. De tweede fase, de menopauze, vindt plaats na de allerlaatste bloeding. Maar hoe weet je wanneer je écht voor de laatste keer ongesteld bent geweest? Algemeen geldt dat je in de overgang bent als de laatste bloeding langer dan een jaar uit is gebleven. Je zit vanaf die laatste keer in de menopauze.
 3. Als je eierstokken helemaal geen hormonen aanmaken, dan is er sprake van de post-menopauze. In deze fase is je lichaam op zoek naar een nieuwe balans en kan je veel last krijgen van overgangsverschijnselen.

Overgangsverschijnselen.

Naast verschijnselen als

 • een verandering in de menstruele cyclus zoals onregelmatige menstruatie,
 • kortere periodes van menstrueren
 • en heftigere en pijnlijkere bloedingen,

zijn er ook andere verschijnselen die tijdens de overgang plaats (kunnen) vinden.

 • Het bekendste verschijnsel is het ontstaan van opvliegers. Een plotseling opkomend gevoel van hitte dat samen gaat met hevig transpireren, tintelingen, misselijkheid, een versnelde hartslag en vermoeide ledematen. De veranderde hormoonhuishouding zorgt ook voor hevige emotiewisselingen. Gevoelens van eenzaamheid, neerslachtigheid, huilbuien en prikkelbaarheid zijn vaker regel dan uitzondering.

Utrogestan helpt

Utrogestan helpt

Andere gevolgen van de overgang kunnen zijn:

 • droger en slapper haar
 • drogere en slappere huid
 • gewichtstoename
 • hangende borsten
 • verhoogde bloeddruk
 • verstoorde nachtrust
 • droge ogen
 • osteoporose of botontkalking
 • drogere en gevoeligere vagina
 • (en hierdoor) minder makkelijk en pijnlijker vrijen

De overgang en seks.

Tijdens de overgang heb je vaak minder zin om te vrijen. Enerzijds doordat het pijnlijker is. Maar ook omdat de hormonen sterk afnemen. De zin in seks, maakt plaats voor behoefte aan genegenheid. Hierdoor kan je relatie erg te lijden hebben.

De overgang en Utrogestan

Naast een goede voeding, huid- en haarverzorging, zijn er ook andere maatregelen die je kan nemen om de overgang zo spoedig mogelijk te laten verlopen. Door het gebruik van hormonen als Utrogestan worden klachten bij de overgang verminderd. Het werkzame hormoon progesteron helpt ongemakken als onregelmatig bloedverlies, opvliegers en vaginale klachten te verminderen.

Nog geen reacties, bent u de eerste?

Leave a comment